Püf Noktaları

Mutfağınızı yenilerken kullanıma en uygun düzeni kişisel zevklerinizle uyum içinde tasarlamayı kim istemez? Evinizde en çok vakit geçirdiğiniz alanlardan biri olan mutfağınızı alırken ilerleyen yıllar için de kalıcı bir düzen oluşturmuş oluyorsunuz. Bu sebeple uzun vadede ihtiyaçlarınızı karşılayacak ve konfor sağlayacak bir mutfak tasarımı herkes için önemli. 

Mutfağınızı tasarlarken işlevselliği ve kullanım rahatlığını arttıracak bazı önemli noktaları sizinle paylaşıyoruz…

1. İhtiyaç Belirlemek 

  • Hangi büyüklükte bir alana ihtiyacım var?
  • En çok kullandığım bölge neresi?
  • Saklama kutuları kullanıyor musunuz yoksa her şey çabuk mu tükeniyor?

 

İhtiyaçlarınızı en iyi belirlemenin yolu mutfakta çalışırken gözlem yapmaktır. Bu gibi soruların cevapları size yardımcı olacaktır. İhtiyaçlarınızı belirleyip notlar alabilirsiniz.

2.Saklama Alanlarının Kullanımı

  • Çekmece yanlarını yarım değil tam kapalı kullanarak derinlikten tam olarak faydalanabilirsiniz. Ürünler devrilmeden düzene sokarak çekmece hacmini P arttırabilirsiniz.

  • İmkan varsa mutfak modüllerinde birçok küçük çekmece yerine az fakat büyük parçalar tercih edebilirsiniz. Böylece panellerle ayrılacak alan depolama alanına dahil olur. 

  • Her boşluktan faydalanarak saklama alanı oluştur… Dar ve derin çekmeceler şişelik, yağdanlık, deterjanlık olarak sana alan kazandırabilir

  • Yüksek kapakların arkasından çıkan iç çekmeceler küçük eşyalar için değerlendirilerek alan tasarrufunu arttıracaktır.

  • Verimli ve düzenli olanlar oluşturmak önemli bir unsurdur. Yeterli saklama alanını oluşturduktan sonra çekmecelerin içini verimli kullanabilmek için çekmece düzenleyicileri kullanabilirsiniz.

3. Doğru Yerleşim

Mutfakta çalışmak birbirini takip eden akıştan oluşur. Aynı rota üzerinde ardı ardına adımlar atarız. Bunun en az yorucu hale getirmek ve kolaylaştırmak doğru mesafelerle mümkün. İşinizi en kolay şekilde yapmak için doğru ölçülerin kullanımı oldukça önemli. 

Çalışma üçgeni dediğimiz düzende tasarlanan mutfaklar bu imkanı bize sunuyor. Bu şekilde çalışma mesafesi kısalıyor ve iş yapmak daha kolay bir hale geliyor.

Depolama, yıkama, pişirme olarak sıralanan bu yerleşim düzeni iş akışının sıralamasına göre zaman içinde deneyimlenerek belirlenmiş ve olumlu sonuçlar alınarak tecrübe edilmiştir.

 

4. Doğru Ölçü

Mutfak tasarımı yapılırken kullanıcıların ergonomisine uygun olan doğru ölçülerin kullanılması oldukça önemlidir. İdeal tezgah yükseklik kullanıcının dirsek hizasından 15-20 cm alçakta olmasıdır. Çok yüksek olan bir tezgâh yemek yapma esnasında rahatsızlık vereceği gibi çok alçak olan bir mutfak dolabı da verimli kullanılamayacak ve oldukça kullanışsız bir ürün ortaya çıkmış olacaktır.

Birden fazla kullanıcının rahat bir işleyişle çalışabilmesi için yine doğru ölçü ve mesafenin önemi oldukça fazla. Bir mutfakta eşzamanlı olarak rahat bir şekilde çalışabilmek verimliliği arttırdığı gibi rahat bir çalışma ortamı da sağlayacaktır. Bunun için gerekli olan rahat çalışabilme mesafeleri mutfağınızın büyüklüğüne bağlı olarak mevcut alandan maximum yararlanarak mümkün.